Geniz Eti

Geniz eti; burnun gerisinde, boğazın üst kısmında yer alan geniz bölgesinde bulunur. Doğumdan itibaren var olan geniz eti, dışarıdan vücuda giren mikropları öldürecek olan antikorları üreterek bağışıklık sistemine yardımcı olur. Bu yüzden geniz etinin iltihaplanması sık görülür.

Geniz etinin büyümesi durumunda; burundan nefes alırken güçlük çekme, burun tıkalı gibi konuşma, nefes alırken ses çıkması, uyurken horlama ve nefes tutulması gibi belirtiler görülür. Ayrıca boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, kulak problemleri ve boyunda bezeler de meydana gelebilir.

Geniz eti, mikroplarla sürekli karşılaşan bir dokudur. Bu yüzden iltihaplanması çok kolaydır. Bunun dışında, sigara dumanına maruz kalmak ve çeşitli alerjiler geniz etinin iltihaplanmasına yol açan faktörlerdendir.

Geniz eti şişmesi ve iltihaplanması özellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Fakat geniz etinin büyümesi her zaman hastalığa işaret değildir. Çünkü çocuklar büyürken dokuların da büyümesi normaldir ve büyüyen geniz eti bir süre sonra küçülebilir, bu durum doktorun teşhisine göre değişir. Ancak büyüyen geniz eti 4-6 hafta içinde gerilmezse mutlaka takip gerekir.

Geniz etinin iltihaplanması; uyku düzensizliklerine, nefes alma güçlüğüne, iltihaplanmaya bağlı halsizlik ve ateş durumlarına, konuşma bozukluklarına neden olur. Çocuklarda görülen uyku düzensizlikleri tehlikelidir, çünkü büyümeyi sağlayan hormonlar uyurken salgılanır. Bu durum zeka geriliğine de yol açabilir. Burundan rahat nefes alınamayınca sürekli ağızdan nefes almaya başlayan hasta çocuklarda ağız solunumuna bağlı yüz, diş ve damak problemleri görülebilir. Ayrıca asabiyet, huzursuzluk gibi çeşitli psikolojik bozukluklar da bu hastalığın komplikasyonları arasındadır. İşitme kayıpları geniz etinin en sinsi tehlikelerinden biridir. Genelde aile pek farketmez ve ileri dereceye geldiğinde farkedilir. Bu da çocuklarda işitme kaybına neden olabilir.

Eğer nefes alırken zorlanma, uyku apnesi, sık tekrar eden geniz eti iltihabı, konuşma bozuklukları gibi geniz eti hastalığının belirtileri görülüyorsa bir doktora başvurulmalıdır.

Doktor tarafından yapılacak olan kulak, burun, boğaz muayenesi ile geniz eti hastalığı teşhis edilebilir. Bazı gerekli durumlarda endoskopi veya röntgen de istenebilir.

Geniz eti hastalığı öncelikle, doktor tarafından, antibiyotik ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Bu süreçte uygun antibiyotik ilacının kullanılması önem teşkil etmektedir. İltihaplanma sık görülmeye başlandıysa, bu şu demektir: Geniz eti, artık vücuda yarardan çok zarar sağlıyordur. Bu durumda cerrahi müdahale gerekir. Geniz eti ameliyatları ağrısız ameliyatlardır ve bir gün içinde hasta taburcu edilir. Eğer hasta bir çocuk ise, onu psikolojik olarak ameliyata hazırlamak, daha sonra oluşabilecek travmaları önleyebilir.

Normalde Geniz Eti Ameliyatı klasik yöntemlerle yapıldığında % 15- 25 arasında tekrarlama gösterebilir. Ancak kliniği geliştirilen ve Dünya’nın ileri merkezlerinde kullanılan shaver-adenoidektomi tekniği ile geniz etinin tekrarlama riski sıfırdır. Ancak alerjik çocuklarda görülen bu nüx problemleri için bu teknik altın değerinde bir yöntemdir ve hastanemizde başarıyla uygulanmaktadır.

Geniz eti hastalığından korunmak için bir yöntem yoktur. Fakat hastalık sebebiyle ameliyat olmuş insanlarda, ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır:

Ameliyattan sonra belli bir süre aşırı sıcak, asitli ve baharatlı gıdalar tüketilmemelidir.

 İlk beş gün içinde aşırı hareketlerden ve kalabalık ortamlardan kaçınılmalıdır.

 Bir hafta içinde aşırı sıcak suyla duş alınmamalıdır.

Geniz Eti (Adenoid)

Geniz Eti (Adenoid)

Geniz eti (adenoid); geçmeyen ağız kokusu, öksürük, horlama ve diş çürümelerinin nedeni olabilir. Tam olarak tıkanmaya sebep olursa kolay fark edilir. Ama tam olarak tıkayıcı durumda değilse gözden kaçabilir. Bu nedenle çocuklarda eğer geçmeyen öksürük, boğaz temizleme hareketi, gıcık ve ağız kokusu varsa geniz eti akla gelmelidir. 

Geniz eti, üzüm salkımına benzer yapıda, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir dokudur. Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalayarak vücudun mikroplarla savaşması için antikor üretir. Eğer çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa doktorunuz geniz etinin ameliyatla alınmasını önerebilir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar, vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular aynı fonksiyonları yeterince yerine getirebilir.

 

Büyümüş veya İltihaplı Geniz Etinin Belirtileri Nelerdir?

Geniz etinin büyümesi halinde çocuklarda şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Burundan nefes alırken güçlük
  • Sürekli ağızdan nefes alma
  • Burun tıkılıymış gibi genizden konuşma
  • Nefes alırken ses çıkarma
  • Uyku sırasında horlama
  • Uyku sırasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma (uyku apnesi)

Eğer çocuğunuzda geniz etinin büyüdüğünden veya iltihaplı olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.

 

Büyümüş Geniz Etinin Tedavisi Nasıldır?

Çocuğunuzun iltihaplı geniz etini, doktorunuz ilk önce antibiyotiklerle tedavi etmeye çalışabilir. Geniz eti eğer iltihaplı değilse doktorunuz bir süre beklemeyi önerebilir. Çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğunuzun geniz eti küçülebilir.

 

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir?

Çocuğunuzda aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçı varsa doktorunuz geniz eti ameliyatı önerebilir.

  • Nefes almada güçlük
  • Uyku apnesi
  • Sık tekrarlayan geniz eti iltihabı
  • Konuşma bozukluğu

 

Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi) Sırasında Neler Olur?

Basit olsa bile her ameliyat çocuklar ve ebeveynler için genellikle korkutucudur. Çocuğunuzun kendini ameliyata hazırlamasına yardımcı olmak için onu nelerin beklediğini anlatabilirsiniz. Geniz eti ameliyatında:

  • Çocuğunuz, genel anestezi ile uyutulacaktır. Bu durum, ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve çocuğunuzun ameliyat sırasında bir anestezi uzmanı tarafından izleneceği anlamını taşır.
  • Çocuğunuz yaklaşık 20 dakika uyuyacaktır.
  • Cerrah, geniz etini çocuğunuzun ağzının içinden alacaktır. Geniz eti ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur.
  • Çocuğunuz uyanma odasında ayılacaktır. Solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması halinde tekrar ameliyathaneye alınması gerekebilir. Genellikle hastanede toplam kalış süresi 5-10 saat arasıdır.

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op. Dr. Bülent KARAPINAR
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Op. Dr. Halil ÇALIŞKAN
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!